Menü
HU
FA

Saadi Alapítvány

 

A perzsa nyelv igen kiterjedt területen használatos, például Közép-Ázsiában, Indiától Afganisztánig, sőt egészen a Balkánig beszélik az egész térségben. Annak ellenére, hogy az idők múlásával csökkent a perzsául beszélő emberek száma, az emberek világszerte érdeklődnek az elsajátítása iránt és e tekintetben Irán határain túl is növekvő lelkesedés figyelhető meg.

 Az Alapítvány 2012-ben alakult, miután jóváhagyta a kulturális forradalom legfelsőbb tanácsa, azzal a céllal, hogy a perzsa nyelvet megerősítse, és külföldön terjessze,  valamint az országon belüli kapacitását összpontosítsa és felhasználja ezen a területen.

 

A Saadi Alapítvány tiszteletből vette fel Saadi nevét, de nem feladata a Saadi-kutatás, a nevet a híres költő tisztelete miatt választották, akinek a perzsa nyelv gazdagításában nagy érdemei voltak. Saadi-t a a világtörténelem a perzsa nyelv halhatatlan tanáraként tartja számon. 1258-ban megírt „Golestan” című műve óta az érdeklődők a könyv történetein keresztül is megismerkedhetnek a gazdag perzsa nyelvvel. Saadi szerepe a perzsa irodalomban akkora jelentőségű, mint például Goethe-é a német, vagy Cervantes-é a spanyol irodalomban.   

 

A Saadi Alapítvány a perzsa iránt érdeklődő, nem iráni állampolgárok mellett figyelmet fordít a külföldön élő irániakra is, leginkább azokra a gyermekekre ügyelve, akik szülőföldjükön kívül nevelkednek.

Az alapítványt 2012-ben hozta létre a Kultúrális Forradalom Legfelsőbb Tanácsa azzal a céllal, hogy a perzsa nyelvet ápolja és a világban terjessze, valamint az országon belüli erőfeszítéseket és eredményeket koncentrálja és felhasználja a perzsa tanulás és tanítás területén.

Impresszum | Adatvédelem