Menü
HU
FA

 

A nagykövet beszéde

 

A perzsa nyelv egy valóságos nemzeti kincs, ami az Iránban élő különböző etnikumok különbözősége mellett nagyon fontos, egységet teremtő szerepet játszik. Ennek a nyelvnek a kreativitása és gazdagsága költők és tudósok számára egyaránt lehetővé tette, hogy perzsa nyelven is páratlan, értékes műveket alkossanak, kulturális szerepe pedig több ezer éve egészen napjainkig felbecsülhetetlen. Mivel a perzsa nyelv alapvető eszköz a tudományok, a kultúra, a művészetek megismerésében és a társadalom oktatásában, nevelésében, ilyen módon hidat képez és összeköti a különböző társadalmi rétegeket is.

Ez a nyelv lehetővé tette,hogy a 3000 éves zoroaszter költészet, valamint Roudaki,  Ferdowsi, Nezami, Sadi, Molavi, Hafez,Jami, Khayam oly gazdagon és változatosan fejezze ki a gondolatokat, érzelmeket, vágyakat, mely ma is bámulatra méltó

Emellett a perzsa a magasszintű iszlám oktatás nyelve is Iránban illetve annak határain túl, a régióban. Az iszlám tudósok e nyelv gazdagságának és eszközeinek használatával oktathatják, nevelhetik tanítványaikat.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a perzsa nyelvet szinte az egész világon ismerik már a történelmi időktől fogva. Másrészt a könyveknek és az egyéb írásoknak köszönhetően a perzsa az oszmán birodalomban a Balkánon és Kelet-Európa egyes részein is ismert nyelvvé vált. 

Hafez-t vagy Molavi-t olvasni az olyan magyar városokban, mint Budapest és Pécs, az egyik bizonyíték arra, hogy a török birodalomban a perzsa nyelv elérése is lehetővé tette, hogy a perzsa első számú nyelv legyen a török birodalom Maktabjában (iskola).

Ennek a perzsa nyelvi központnak a megszervezése megtiszteltetés volt számomra. Az órákat a 2016.-os ideérkezésemtől fogva, a tanárok aktív közreműködésével és a Saadi Alapívány támogatásával  tartják, részben azért, hogy az Iránból származó családok gyerekei megismerkedjenek a nyelvvel és, hogy az ez iránt érdeklődő magyar ajkú emberek számára bemutassák a perzsa nyelvet és irodalmat.

 

Gholamali Rajabi Yazdi

Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövete


 

Impresszum | Adatvédelem